POST-TITLE-HERE

Posted by Author On Month - Day - Year

POST-SUMMARY-HERE

POST-TITLE-HERE

Posted by Author On Month - Day - Year

POST-SUMMARY-HERE

POST-TITLE-HERE

Posted by Author On Month - Day - Year

POST-SUMMARY-HERE

POST-TITLE-HERE

Posted by Author On Month - Day - Year

POST-SUMMARY-HERE

POST-TITLE-HERE

Posted by Author On Month - Day - Year

POST-SUMMARY-HERE

Tenangkan diri hadapi anak baran

Dicatat oleh Unknown On 8:29 AM

MENJADI perkara biasa apabila kita lihat si kecil menangis, menjerit, menendang, menghentak apatah lagi yang melontar barang. Itulah gejala atau aksi baran yang dilakukan kanak-kanak tanpa mengira tempat sama ada pusat beli-belah, karnival, di rumah orang atau di mana saja asalkan apa saja kemahuan mereka dituruti.

Apakah yang menyebabkan panas baran kanak-kanak berlaku? Laman web Bahagian Pendidikan Kesihatan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia berkongsi maklumat, si kecil yang baran berpunca apabila mereka berasa letih, lapar atau tidak selesa dengan sesuatu keadaan. Biasa yang kita lihat, si kecil menjadi baran apabila mereka tidak mendapat apa yang dikehendaki selain tidak mendapat perhatian.

Panas baran kanak-kanak yang dimaksudkan ialah luahan ketidakpuasan hati kanak-kanak atau tekanan yang dihadapi mereka sehingga tidak tertanggung. Lalu, menyebabkan mereka menjadi marah sehingga kadangkala menjejaskan emosi mereka seperti menjadi takut.

Bagaimanapun, hal itu sering berlaku kepada kanak-kanak yang berusia dua hingga empat tahun, baik lelaki mahupun perempuan. Setengah kanak-kanak akan kerap menjadi panas baran dan ada juga sesekali, bergantung keadaan individu berkenaan.

Berdasarkan pemerhatian, saya kira ia agak merimaskan kerana si ibu bapa perlu bijak mengawal emosi anak-anak ketika mereka dalam keadaan baran. Ada yang pandai memujuk ada pula yang membiarkan saja anak-anak mereka menangis sebagai cara membuatkan si kecil berhenti baran.

Jika panas baran menjadi lebih buruk, masa rehat sangat sesuai kepada kanak-kanak yang berumur lebih tiga tahun. Bagi kalangan ibu bapa muda, mungkin agak sukar untuk menangani masalah anak kecil yang baran. Perlu mempunyai strategi memujuk dengan betul supaya kanak-kanak tidak akan berasa dendam ataupun benci serta tidak suka kepada ibu bapa masing-masing.

Sebuah laman web shvoong.com memaparkan artikel mengenai isu panas baran. Artikel yang menemubual Pakar Psikologi Sosial, Pusat Pengajian Psikologi dan Pembangunan Manusia, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Madya Dr Aminuddin Mohd Yusof, itu mengatakan ada pandangan yang menganggap faktor genetik iaitu baka keturunan turut mempengaruhi sifat mudah marah dan memberontak. Ada juga pandangan yang mengatakan panas baran dikaitkan dengan faktor perkembangan kanak-kanak dari kecil lagi seperti mudah resah dan marah.
“Punca panas baran lain antaranya disebabkan oleh perilaku agresif, gejala sosial, emosi, masalah kewangan dan keluarga, sifat ego serta tekanan perasaan. Faktor didikan, bebanan kerja dan juga faktor persekitaran juga menyumbang kepada panas baran,” katanya menerusi laman web berkenaan.

Justeru itu, panas baran perlu diatasi pada peringkat permulaan. Kanak-kanak mungkin sukar untuk menangani sendiri panas baran mereka sebaliknya ibu bapa perlu bertindak membantu menangani masalah yang jarang diambil peduli.

Panduan menangani panas baran anak-anak:

 • Jika kanak-kanak baran disebabkan ingin memiliki sesuatu yang dia tidak dapat, biarkan saja dan jangan layan kehendaknya. Sebaliknya mereka perlu diawasi supaya berada dalam keadaan selamat.
 • Pindahkan anak dari tempat yang menyebabkan mereka baran.
 • Jauhkan objek yang membolehkan kanak-kanak dapat capai. Cuba alih perhatian kanak-kanak itu jika perlu.
 • Letakkan di sudut tertentu seperti atas kerusi dalam jangkamasa tertentu.
 • Kanak-kanak, kurang perhatian (contoh membiarkan diri dimarahi oleh ibu bapa) adalah lebih baik tidak mendapat layanan.
 • Beri perhatian ketika kanak-kanak berkelakuan baik daripada melayan ketika mereka dalam keadaan baran.
 • Beri mereka masa sekurang-kurangnya satu minit untuk setiap tahun mengikut umurnya lakukan begitu sehingga mereka dapat mengawal baran
 • Tenangkan diri. Panas baran kanak-kanak akan bertambah teruk jika ibu bapa berada dalam keadaan tidak tenang.
 • Tenangkan perasaan anak-anak yang panas baran.
 • Beritahu si kecil, mengapa mereka perlu bertindak demikian.
 • Perlu bersikap tegas.
 • Selepas selesai dan diberi masa berehat, jangan memarahi mereka lagi.
 • Cari penyebab apabila berlakunya baran itu dan cuba selesaikan secara berperingkat.
 • Beri pujian kerana ia dapat menenangkan diri dan dapat mengawal emosi diri mereka sendiri

Fazmys Online

Please Share it! :)
Reaksi: 

0 Response to "Tenangkan diri hadapi anak baran"

Post a Comment

Pengkritik

Followers

  Statistik

  Fazmys Online Group

  Join Geng Fazmys

  Fazmys Online

  Klik Untuk Maklumat Lanjut

  Blog Archive